Özgür'ce Gay

gaymmagazine@gmail.com | gaymmagazine.blogspot.com

Dünyanın (Bilinen) İlk Eşcinsel Aktivisti

Sizi dünyanın (bilinen) ilk eşcinsel aktivistiyle tanıştırmak istiyorum. Bugün, yirmibirinci yüzyılda bile bir çok insanın söyleyemediğini bundan 149 yıl önce söylemiş, söylemekle kalmamış, eşcinsel – tabi o zamanlar böyle adlandırılmıyor- hakları için mücadele vermiş bir hukukçu, seksolog aynı zamanda yazar ve şair Karl Heinrich Ulrichs.
1862 yılında önce ailesine sonra çevresine kimliğini açıklayan Ulrichs, 1867 yılında da ilk kamuya açık konuşmasını Alman hukukçular kongresinde yapmış. Kongrede eşcinselliğin bir hastalık, bir günah ya da bir suç olmadığını,
aksine doğal bir şey olduğunu bu yüzden yürürlükte bulunan eşcinsellik karşıtı yasanın feshedilmesini isteyen bir konuşma yapmış, konuşmasını bitiremeden susturulmuş.
Ulrichs 1862 yılında erkek erkeğe ilişkiyi tanımlamak için Uramismus kelimesini türetmiş. Erkeklere ilgi duyan erkeği tanımlamak için de Uranian kelimesini türetmiş. Bu kelimeyi Yunan Tanrısı Uranos’tan esinlenerek bulmuş. Yine aynı yıl eşcinsellik yönelimi nedeniyle yargılanan bir arkadaşı için mahkemeye bir savunma yazmış, savunması reddedilmiş ancak o yazmaya devam etmiş.
1864 yılında daha sonra yasaklanan ve toplantılan kitabı Vindex’i yazmış, bu kitap aynı cins birlikteliklerden ilk kez pozitif olarak bahsedilen kitap olarak geçiyor kayıtlarda. Bu kitapta ailesini korumak için Numa Numantius ismini kullanmış ancak açıldıktan sonra da kendi ismini kullanarak yazmaya devam etmiş.
Gregory Wood, Ulrichs’den eşcinsel aktivizmin öncülerinden birisi olarak söz ediyor kitabında. 1865 yılında hayalini kurduğu, eşcinsellerin bir araya gelebileceği birliğin tüzüğünü kaleme almış. Hubert Kennedy, bu talak metnin eşcinsellerin eşit hak arayışı için ilk örgütlenme girişimi olması açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu söylüyor. Bu birliğin amaçlarını okurken sanki bugünkü eşcinsel derneklerin tüzüklerini okur gibi oluyor insan. İşte size kurmayı hayal ettiği derneğin/birliğin amaçlarından birkaç örnek:
- Eşcinselleri içinde bulundukları tecrit ortamından çıkarıp, dayanışma bağıyla birleştirmek
- Bir eşcinsel edebiyat oluşturmak
- Eşcinsellerin doğuştan gelen insan haklarının savunmak
- Eşcinselliklerinden ötürü acı, eziyet çeken ihtiyaç ve tehlike altındaki bireylere yardım etmek, gerektiğinde onlara uygun geçim kaynağı bulmalarında yardımcı olmak
- Uygun eşcinsel yazıların yayınlanmasına yardımcı olmak
Günümüzde halen bu tüzük taslağında yazılan amaçlara ulaşmak için dahası eşcinselliğin günah olmadığına, suç olmadığına, doğaya aykırı olmadığına insanları, devletleri ikna etmek için sokaklara çıkıyor olmamız da alınan yolun gerçekten bir arpa boyunu geçememiş olduğunun üzücü bir göstergesi. Kimbilir belki Ulrich’ten önce de şimdi bizim eşcinsellik dediğimiz -o dönemde adına her deniyorduysa- şeyi savunanlar, eşit hak isteyenler, uğrunda mücadele edenler olmuştur. Ancak onlar ortaya çıkana kadar benim ilk eşcinsel aktivistim Karl Heinrich Ulrichs olacak.
Karl Heinrich Ulrichs’in hayatı ile ilgili daha fazla bilgi almak için Hubert Kennedy’nin çalışmasına göz atabilirsiniz.
İşte bu da linki: http://home.earthlink.net/~jeffb24/Ulrichs.pdf
Kaynaklar
Fone, B., Homophobia, 2000, Picador, s. 278-278-294
Woods, G., A History a Gay Literature, 1998, Yale University Pres, s. 1-181
Kennedy, H., Pioneer of the modern gay movement, 2002: San Francisco, Peremptory Publications,s. 107
http://www.angelfire.com/fl3/celebration2000/erişim: 16.10.2011
Haber:İsmail Alacaoğlu
Kaynak :Kaos GL


alıntı: hadiGAYri
link:http://www.hadigayri.com/gaynews/dunyanin-bilinen-ilk-escinsel-aktivisti.html

4 yorum:

  1. Merhaba,

    Hastalarımız için böbrek satın almak için bir kez daha buradayız ve onları kurtarmak için bir böbrek bağışlamak isteyen herkese iyi miktarda para ödemeyi kabul ettiler ve böylece bağışta bulunmak istiyorsanız veya bir Hayat kurtarmak istiyorsanız, lütfen aşağıda e-posta ile bize yazın.

    Bu sizin için zengin olmanız için bir fırsattır, biz temin ederim ve bizimle% 100 güvenli bir şekilde sizinle güvence altına alıyoruz, herşey yoluna giden böbrek bağışçılarına göre yapılmalıdır.
    Artık boşa harcamayın, lütfen irruaspecialisthospital20@gmail.com adresine bize yazınız.

    Irrua Uzman Eğitim Hastanesi.

    YanıtlaSil
  2. ABD, Iowa Şehrinde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim ve hastane idaresi tarafından internete nasıl işler yaptığımızı ve insan organlarının alımı ve satımı için bir yıl daha başladım. böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postayla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımıza iyi miktarda para telafi ediyoruz ve biz organlarda Cerrahi uzmanıyız ve bir bağışçı olarak risk yok. o.
    Ve bu bizim e-postamız:
    iowalutheranhospital@gmail.com
    Ayrıca, whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bize ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. İsmim Doktor Michael Baldwin, Iowa Lutheran Hastanesi'nin bir temsilcisi, Organ cerrahisinde uzmandırız ve böbreklerin satın alınmasıyla ilgileniriz ve hastamız böbreğe bağış yapmaya karar veren herhangi bir donöre büyük miktarda para ödemeyi kabul etti. onları kurtarın ve Iowa City, ABD'de bulunuyoruz.
    Böbreğinizi satmakla ilgileniyorsanız, lütfen ilerlememiz için bize geri dönmekten çekinmeyin.
    Ve eğer ilgilenirseniz bizim e-postamız: iowalutheranhospital@gmail.com

    YanıtlaSil
  4. Bu kamuoyu için bir duyuru, biz böbrek almak ve hastalarımızı kurtarmak için farklı böbrek bağışçılarıyla çalışmak istiyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin. hastamıza böbrek bağışı için eşleşme ve her ödülü büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp bize ulaşın: +1(515)293-5520

    YanıtlaSil

 

Ana Sayfa

Hakkımda

İletişim

gaymmagazine@gmail.com