Özgür'ce Gay

gaymmagazine@gmail.com | gaymmagazine.blogspot.com

EKRANLARDAKİ “EŞCİNSEL” TABUSU 2

Ne ilginçtir ki dün ki yazıyı daha doğrusu haberi paylaşmadan önce “ekranlarda ki eşcinsel tabusu” yazısını ben yazacaktım aslında görünce bayağı şaşırdım. Benim gibi düşündüğünden olsa gerek yazan kişi. Neyse çok iyi hatırlıyorum geçen sene yaz zamanlarıydı yine sıcak, nemli yaz günlerinden güzel ve farklı bir dizi jeneriği döndü önce,
bayağı beni içine aldı ardından şimdi yüzünü “Umutsuz Ev Kadınları” dizinde gördüğümüz Songül Öden ve Tardu Flordun göründü ekranda. Zaman geldi çattı Kanal D ekranlarında yayına başlayan dizi “ne yazık ki” içerisinde gay öğeler barındırıyordu. Bir kanal sahibi patronun oğlunun pasif ve kadınsı gay olması onun sevgilisinin de o kanalda çalışan ve birçok kanalın peşinden koştuğu haber spikeri olması ve medyanın haberleri sunarken yanında ki bayan partneriyle evli bilmesi ve kaza sonucunda bu aktif gayin ikiz heteroseksüeli ile yer değiştirip bu ikizinin yayını ve aktif gayin hayatını sürdürmesi ve dahasıyla gelişen trajikomik bir konuyu işlerken pat!
Birden yayından kaldırıldı. EEE sebep açık dizinin birkaç sahnesinde gaylerin buluşması konuşması ki tamamen aileye açık ve komik sahnelerdi. Türklerin bu diziyi yeterince izlemeyip, kaliteli konusu, komik karakterleri ne yazık ki diziyi reyting canavarına kurban etmek zorunda kaldı.
Bence nadir diziler Türkiye’de farklı bir havada ve formatta yani şu özenilen ve sık sık dilden düşmeyen yabancı dizi kokan havada demek istiyorum. İşte bu dizide Türkiye sektörüne en azından uyarlanırken daha cesur veya doğrudan daha kaliteli işler yapma konusunda yol göstericiydi. Ne yazık ki tutulmadı.
Ah keşke tutulmadığıyla kalsa. Birde pasif gayi canlandıran “Tuğrul Tülek” bir buçuk yıldır TRT ekranlarından çocuklar için yayınladığı “rüzgar gülü” adlı programdan da sırf oynadığı karakter yüzünden programa 5 dakika kala işten çıkarıldı.
İşte diziyi izlemediğimiz gibi birde sırf cinsel tercihi değilken oynadığı rol yüzünden işten çıkarılan bir genç oyuncu.
Bundan sonra ne mi oldu dizi yayından kaldırıldı 9. Bölümü daha yayınlanmadan. Peki bitti mi gay karakter.
Hayır.

Yine “Ne yazık ki” senaryoda olan bir sahne “Osman Sınav” tarından yapılan bir dizide “Kılıç Günü”nde  karşımıza çıkıyor gayler. Telefondan aramaları üzerine yataktan kalkan iki erkek ve repliklerinden gayet anlaşılır bir gay sahnesi olduğu, ve dizinin yeni bölümü oynatılırken sahne doğrudan verilirken tekrarlarında rastlamak maalesef ki mümkün değil. Hatta dakikasında internete düşen bu sahne tuhaf karşılanmış ikinci bölümünden sonrada hiçbir şekilde gay sahnelerine rastlanmamış ve bitmemesi gereken yerde final yapmıştı dizi.
Evet dün ki yazının başlığına harfi harfine katılıp yurt dışıyla “kokoreç, insan hakları, mahkemeler” diye yarışacağımıza bazı düşüncelerimizi yenilemeli “dizi gerçekleri yansıtıyor” diye “Muhteşem Yüzyıl” setlerine yürüdüğümüz gibi gerçek olan ama yayınlanmayan gay karakterlerine de yürümeli ve bunun hastalık değil doğal döngü olduğunu kabul etmeliyiz.

Ya Oyunculara ne demeli !
Buyrun “genç kızların” sevgilisi başlığıyla yayınlanan bir oyuncu daha ki doğrudan veriyorum haberi;

Burak Özçivit'ten çarpıcı açıklamalar...
Genç kızların sevgilisi Burak Özçivit, rol aldığı Küçük Sırlar dizisiyle hayran kitlesini arttırdı. Geçen gün Etiler’de bir cafede objektiflere takılan Özçivit’le sohbet ederken, Kıvanç Tatlıtuğ’- un fotoğraflarının, haberi olmadan bir gay dergisinde yayınlanması konusu gündeme geldi. Bu konuda politik davranan ve yorum yapmayan Burak Özçivit, konuyu “Gay rollere” getirdi.
‘Seyirci önemli’
Bakın yakışıklı oyuncu Burak Özçivit, “Siz bir gay rolünü oynar mısınız?” sorusuna nasıl yanıt verdi; “Kafamda çok proje var. Ama dizi yapıyorsan seyirciye bakacaksın” diyen Burak Özçivit, “Gay rolünü oynamam.


Taş attı!
Örf ve adet diye bir şey var. Özellikle ekrana yapıyorsan bu işi çok ters. Ben televizyona bu işi yapıyorum. 13, 14 yaşındaki çocuklar var. Ben örnek olmak zorundayım. Bu nedenle oynamam. Oynayanlar oynasın” diyerek sözlerini tamamladı. Oyuncu böylece gay’i oynayan meslektaşlarına da taş atmış oldu...
alıntı

İşte bir oyuncu bunu diyorsa ki daima ne deriz sanatçı toplumu aydınlatan yazık durumumuz içler acısı.
Ama dikkatimi çeken nokta ‘Seyirci önemli’ kısmıydı benim için buradan da anlaşılıyor ki “genç kızların sevgilisi” tribün oyuncusu çıktı yani toplum kaldırsa oynayacak. Elbette sanat sanat için değil halk için fakat halk sırf izlesin diye halkın ufkunu genişletecek durumlardan da kaçınmamız gerekir. Ama yine aklıma geldi ne tuhaftır ki “Küçük Sırlar” adlı Türk Toplum yapına uymayan bir dizide yine örf ve adetlerimizle pete örtüşmeyen tavırlar sergileyen bay oyuncu ne olduysa gaylikte takıldı.

Neyse konunun başına dönecek olursak toplum inatla istemiyor nerde gay görse “canavarlara” emanet edip bir üstüne vicdanları rahat su içiyorlar.
Şimdi Taaa geçen sene neden açtın dersen konuyu hiçte geçmeyen ve daima tazeliğini koruyan bu konuyu daha doğrusu düşüncelerimi paylaşmak istedim. Bu arada olurda diziyi merak ederseniz ismi “MUHTEŞEM ÇİFT”

yazı: gay'm magazine

Kaynaklar:
habershow: http://www.habershow.com/v4/7883-kanal-d-gay-dizisi-mukemmel-cift-i-yayindan-kaldirdi
magazin e-kolay: http://magazin.ekolay.net/magazin-haberleri/65/715398/Gay-rol%C3%BC-i%C5%9Ften-etti.aspx
kanal d.com.tr: http://haber.kanald.com.tr/Haber/Magazin-38/Ben-%E2%80%99Gay%E2%80%99-olmam-18650.aspx

Bu konuyla ilgili diğer yazı: EKRANLARDAKİ “EŞCİNSEL” TABUSU


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Ana Sayfa

Hakkımda

İletişim

gaymmagazine@gmail.com